Ventilation i golvet

Jag byggde mitt hus för några år sedan, en vanlig villa på en betong grund. Har funkat hur bra som helst tills den dagen kom då det plötsligt fanns en obehaglig lukt i huset. Som så många andra hade jag såklart råkat ut för fuktskador då det samlats fukt uppe på betongplattan. Det var för dålig ventilation från början, och nu finns det inget val annat än att åtgärda det i efterhand.

Mekaniskt ventilerade golv, vad är det?

Jag är väl ingen Ernst precis, men jag får väl säga att jag har lite hum om hur man skall ta hand om huset, men när jag började fråga runt och göra efterforskningar på nätet hittade jag något som jag tror passar mig mekaniskt ventilerade golv.

Det går ut på att man, eller i det här fallet en firma som kan sin sak, river bort distansmattan och konstruerar en luftspalt där luft kan röra sig. En anordning suger ner rumsluft i en ända av rummet och blåser den över till andra sidan, vilket gör att det inte bildas fukt alls lika lätt.

Olika lösningar för olika behov

Detta låter ju fantastiskt bra, men jag trodde att det skulle bygga 7-8 centimeter i höjd. Som tur var hade jag fel där. Ett mekaniskt ventilerat golv behöver inte bygga mer än cirka en centimeter men högre luftspalt ger såklart bättre ventilation och jag siktar nog på ungefär 5 centimeter. En annan sak jag lärde mig är att det är en bra lösning på radonproblem i huset. Nu har inte jag det problemet men svärföräldrarna har haft lite jobbigt höga värden från och till och de kommer nog följa vårt beslut om att ventilera golvet. Det ser också ut som att de kan få ett visst bidrag när det gäller att bekämpa radon, men sådant kan ju både komma och försvinna med kort varsel. Men helt klart värt att kolla upp.